20 Kasım 2010 Cumartesi

DİNAMO MOSKOVA + CARNAGHİ VİLLA CORTESE = POTANSİYEL TEHLİKE

Not - bu yazı özellikle Şubat ayı ve sonrasını hedef alan , geleceğe yönelik saptamalar ve öngörüler paralelinde ele aınmıştır.

Fenerbahçe Acıbadem takımının ve taraftarının , sağlığına ve form durumuna duacı olacağı öncelikli oyuncu Fofao olacak. Şu anki form düzeyini bilmiyorum ama özellikle CL de aksarsa FBA geçen yıla oranla fiyasko olur. Nedeni ise Naz Aydemir.

İyi bir pasör , standart bir manşetten sonra öyle bir pas çıkarır ki tabiri caizse rakip blokörlerin birini Medellin’e ötekini İzmir’e postalar. Naz pas kalitesi ve tercihleri o kadar vasat-altı bir pasör ki bırak Medellin’i İzmir’i , yolunu kaybetmiş iki blokörü bile aynı adrese çeker. Ama gel gör ki bunu yorumcu Alev Anakök ‘ e anlat. (şahsi kanaatim bu kişi yorum yaparken adamına göre davranıyor. Yani objektifliği sıfır. ) Bu konuda sabıkası çok. Oksana Parkhomenko , Frauke Dirickx ve en sonunda Brezilya milli takımının pasörü. Adamı Faşist beyinli olarak adlandırmak istemiyorum ama yabancı SPORCULARA karşı olası hatalarda inanılmaz gaddar yorumlarda bulunuyor. Bedestenlioğlundan ayarı nasıl aldıysa bir anda hocayı övmeye başladı oda bir başka düşündürücü konu. (MB nin o rezalet antrenörlüğüne rağmen) neyse ,

Şunu söylüyorum Diricx’in kıymeti bilinmedi. Tıpkı Divis’in kıymetinin bilinmediği gibi … Belçikalı belki müthiş bir pasör değildi ama oyunu basit oynatıyordu olması gerekeni yapıyordu hem de nasıl bir ortamda … Etraftaki çoğu kişinin kendisine ; bu takımda yerin yok , Naz için engelsin , antrenör torpillisin bakışları altında …

Evet naçizane teşhisime ve öngörüme geliyorum. Voleybol teknik-mental-fizik üçlemesinin üst düzey olmasını gerektiren fiziksel bir satrançtır. Bu satrançta defans yaparken kolektif , ofans yaparken efektif olmak zorundasın. Gamova mükemmel bir hücumcu ama kötüde bir arka alan savunmacısı. Şu gerçek ki Gamova’nın ayrılışı ve yerine Skowronka’nın alınışı kollektif defansı daha da etkili kılacak. Bu yüzden olası bir Katya mı , Kasia mı ? sorusuna cevabım herzaman , sadece gitar çalacaksa Gamova ama hem gitar çalıp hem de şarkı söyleyecekse Skowronska olur. Herneyse gelelim hücuma. Takımda Kasia , Lyubov ve Nati gibi iyi hücumcular var. Ama bir takımda çok iyi hücumcuların olması o takımın efektif hücum yapacağını göstermez. Bunun için pasör mevkiinin barındırması gereken iki kilit kavram var .. Hücumcunu topla;

-Doğru zamanda
-Doğru yerde , buluşturacaksın.

Yukarda ifade ettiğim iki kavramın hayata geçmesi için pasörün - Pas Kalitesi ve Pas Tercihlerinin üst düzey olması gereklidir. Naz Pas Tercihleri ve Pas kalitesi açısından vasat ve bazende vasat altı olan bir pasördür. Dolayısıyla bu tip bir pasörün yönettiği bir takımın OFANSTA EFEKTİFLİĞİ yakalaması öncelikli olarak rakip takımın BLOK VE ARKA ALAN ZAAFİYETİNE bağlıdır.

Pas kaliesi iyi olmayan bir pasörle bu zaafiyetleri göstermeyen bir takıma karşı yenilgi alınması muhtemeldir. Çünkü zaafiyetin minimuma indirgenmesinden sonra sahip olduğunuz kaliteli hücumcuların kişisel yetenekleri de bir noktadan sonra işi kurtaramaz duruma gelir. Bu yüzden daha bir kaç yıl öncesine kadar dünyanın en iyi pasörlerinden biri olarak gösterilen Fofao’nun gelecekteki durumu , takımın CL ŞAMPİYONLUĞU hedefi için önemli oranda belirleyici olacaktır.

Peki hangi takım bizim için tehlike arzedecektir ? En sonda yazacağımı en başta söylemeyi tercih ettim …

12 yorum:

Adsız dedi ki...

bu yazınla Naz ı tamamen silmişin , yani haklısın ama Naz ın çok iyi paslarıda oldu dün , zaman zaman hatalarıda ,bence Naz da ısrar edilmeli Naz yaşı ve gösterdiği ilerleme nedeniyle kazanılacak kazanılması gereken oyuncu , herşeyden önce unutmaki yabancı sınırı var ve iyi bir yerli pasör ün ,avrupa ya gelirsek fafoa ve naz olacak yani burada sorun yaşanmaz ,dünya şampiyonasındada gördük diğer pasörleri hepsi ne hatalar yaptı Naz konusunda malesef katılmıyorum ,hatalarına rağmen bence Naz çok uzun yıllar Fenerbahçe ye hizmet edebilecek bir oyuncu ...

Güray Gürsoy dedi ki...

Serkan'cım tebrik ediyorum çok doğru tespitler.
Yazınca kötü niyetli,önyargılı oluyoruz ve tepki alıyoruz ama realite bu.Objektif bir gözle izleyenler aynı tespiti yapabilirler.
Ümit edelim dediğin gibi Fofao beklentilerimizi karşılasın.
Milli takım hakkında da yazamadım tatil nedeniyle,Dünya 6.lığı inanılmaz bir başarı gibi Dünyanın en iyi 6.takımıyız şeklinde pompalanıyor.Hiç alakası yok.
Hedef ilk 4'tü giderken,olmadı.
O halde başarılı değiliz.2-3 set averajı ve kura şansı ile 5-8 oynadık.Diğer gruptan gelseydik ilk 10'a giremezdik.Oyun olarakta istikrarsız acayip maçlar oynadık.

Hayatımın Anlamı dedi ki...

Voleybolda pasörün takımın belkemiği olduğuna inananlardanım. Pasörün maçın sonucuna da direk etkisi olduğunu düşünüyorum. İyi bir takım için iyi bir pasör şart.
Fenerbahçe Acıbademin bu sene avrupa şampiyonluğu için işinin daha zor olacağını düşünüyorum. Gamovanın oyunun sadece hücum yönünde Kasianın ise oyunun hem hücum hem savunma bölümünde olduğu düşüncesindeyim.
Naz konusuna gelince. Naz'ın İYİ bir pasör olduğuna inananlardanım. Gerek blok sayılarında etkili olması gerek takım savunmasında etkin olması da artı yönleridir diye düşünüyorum. Naz'ın bu kadar eleştirilir olmasını anlıyamıyorum. Elbette ki bir pasör bazen yanlış tercihlerde bulunacak veya hatalı pas atacak ama bu Naz olunca neredeyse yerin dibine sokuluyor.
Sevgili Gürol,
Dünya Şampiyonası sonucu alınan başarı bence de başarı değil. 2002 de hiçbir Avrupa Takımı ile oynamadan Futbolda Dünya 3. SÜ olduk. İstatistiki bilgiler böyle işte sonuca bakan spor yazarları gibi...
Dün Süper Kupa maçını salonda izledim. Artyık yeni bir soırunumuz var. İlk altıda hangi yabancılar oynayacak. hEPSİ BİRBİRİNDEN İYİ VE BİRİ DİĞERİNE TERCİH EDİLDİĞİNDE OYUN SİSTEMİ BİLE DEĞİŞEBİLİR...

Güray Gürsoy dedi ki...

Murat'cım ben kendi adıma cevap vereyim,bunu bir türlü anlatamıyoruzda nedense,Naz'ı yerin dibine sokmuyoruz,elbette % 100 ile hiç hata yapmadan oynayacak değil,hata yapacak ama pas kalitesinde sorun var diyoruz.
Violet Duca'yı dinledim Dünya Şampiyonu,Avrupa Şampiyonu ,Türkiye Şampiyonu olacağız diyor,M.Ali Aydınlar'ın da hedefi aynı.Ki Naz'ı yeterli görmemişler ki Fofao'yu almışlar.Bende aynı şeyi düşünüyorum işte.Biz yazınca aynı şeyi neden silmiş,yerin dibine sokmuş oluyoruz onu anlamıyorum.
Milli takımda da aynı sorunlar oldu.Kazanmamız gereken ama kaybettiğimiz maçlarda da MB Naz'ı çıkarıp Elif'i aldı oyuna.O da arayışa girdi.Olabilir bunlar.
Naz elbette daha genç ,öğrenecek ,yetişecek daha iyi olacak diyoruz da senelerdir oynuyor uluslarası arena da.Bak Rusya'nın pasörü Evgenia Startseva'da 1989 doğumlu ve çıktı takımını Dünya Şampiyonu yapacak kadar iyi oynadı.Naz'da 1990 doğumlu ve çok daha tecrübeli ondan.
Düşüncelerimizi yazıyoruz,kimseyle alıp veremediğimiz yok.
Milli takım konusunda hemfikiriz.
Orada da aslında tartışma konusu var.Yerli oyuncuların yeterlilikleri konusu.Ona da girmeyelim yoksa yabancı hayranı oluyoruz çok bilenler tarafından.
Geniş kadro elbette avantajda dezavantajda.İş teknik kadroda artık.Düzgün rotasyon uygulanırsa sorun olmaz.Transfer edilirken kendilerine bu anlatıldı.
Ben dün Fürst'ü görmek isterdim mesela ama işte yasakçı kafa ne yazık ki izin vermedi.

Adsız dedi ki...

kardeşim o tesbitleri bende biliyorum ama benim söylediğim seni kötü göstermek değil bu kadar alıngan olma yazımı bir kez daha oku lütfen , Naz uzun yıllar bize hizmet edebilecek bir oyuncu adece onu kötü paslarıyla değerlendirme , voleybol camiyasında milli takımlarda genel medyanın bakış açısın bakımından önemli bir karakter onu kazanmak kaybetmekten çok daha önemli evet diriks bence de kötü değildi evet alev anakök diriks acımasızca eleştirdi , dediklerin doğru ama bizim Naz ile bu başarıyı elde etmemiz lazım , bu çok önemli , kaldı ki yabancı sınırı malum ...

filedefener dedi ki...

naz konusuna katılmıyorum Naz 2 senedir Cuccarini ve Jan de Brandt kurbanı oldu..Henüz kendisini yeni yeni toparladıgını ve bu sene bizde gecen seneye oranla daha rahat hissettiğini düşünüyorum. Dünya Şampiyonasında fena degildi. Hatta son maçta İtalya maçında biraz oynasaydık Naz turnuvayı 5. değil 4. pasör olarak tamamlayacaktı.. Türkiye'de eleştirilen Naz aksine avrupa ve dünyada cok tutuluyor ve begeniliyor..

Frauke ve Divisle Nazı bir tutmak bence dogru değil.. Ki kaldı ki illa Naz oynasın Frauke'nin dışlandıgını görmedim ben takım içersinde kaldı ki böyle birşey olsa gecen seneki basarı asla gelmezdi..

Jan kesinlikle demiyorum günahını almak istemem ama Nazı oynatmaması cogu zaman ısrar ve inattandı.

İstese Nazın üstüne düşüp onun gelişmesi için yardımcı olabilirdi ve sürekli onu oynatabilirdi. O anlamda Jan sınıfı geçemedi.

Gecen sene gamova faktöründen dolayı öldürücü bir takımdık. Bu sene daha savascı ve komplike bir takımız. Kısacası gecen sene direkt öldürüyorduk rakibi bu sene önce dövüp sonra öldürüyoruz gibi olduk.

Naz geçen sene Gamovayla beraber en geniş CV sahip oldugunu herkes gözden kacırmasın.. Tecrübeyse tecrübe var da kızda şimdi..Bizi gelmeden önceki senede 1. pasör olarak Eczacıyla F4 oynadıgı hatırlamakta fayda var..

O acıdan Frauke oynamasa CL'de mahvolduk kabul etmiyorum.

Şuna katılıyorum ama Nazın bazen pasları gercekten kötü cok file içine atıyor bazen cok alcak atıyor..Bunu salona da gitseniz görebilirsiniz..

Ze Roberto ve Fofao Naz için avantaj olabilir.. Ze pasörlerin üstüne düşen bir koç olumlu şeyler verebilir Naza..

Zaten Naz sorulan bir soruya umarım o Fabiola'ya bagırması bizde de olur diye..

Esas konu baslıgına gelirsek Cortese'den bişey olacagını sanmıyorum...

Benimde korkum bu sene Bergamo değil Dinamo Moskova takımı. Finali biz ve dinamo oynayacagını düşünüyorum acıkcası..

Grup macları da oldukca zor gececek. Dep. Dinamo macımız ertelendi Katar'a gidecegimiz ne zaman oynarız bilinmez..

Cetin dedi ki...

Bu yazıyı büyük bir hayretle okudum. Daha sezonun
başında Naz'a böyle ağır eleştiriler yöneltmek, onunla
varılacak sonucun fiyasko olacağını söylemek neden?
Naz daha kısa süre önce Süper Kupa maçında gayet iyi bir oyun çıkarmadı mı? Milli takım periyodunun en istikrarlı oyuncularından biri değil miydi?
Manşet getiremeyen, istikrarlı servis atamayan, istikrarlı bir top öldürücüsü olmayan, ruhsal tutarlılığı olmayan milli takımımızla dünya şampiyonasında
belirli bir çizgiyi yakalamadı mı?
Daha mayıs ayında Türkiye ligi final serisinin akışına etki eden o değil miydi?
Her zaman kendini hazır tutan, her şans bulduğunda elinden gelenin en
iyisini yapmaya çalışacak karakterde olan o değil mi?
FIVB'in sitesinde röportajı yayınlanıyor, yabancı voleybolseverler ona "Niye
gelip İtalya'da oynamıyorsun" diyor. Ze Roberto takımın başına geldiğinde ondan bahsediyor, bu yazının yazılmasından sonraki bir tarihte "Görevlerimden biri onu dünyanın en iyi pasörlerinden biri yapmak diyor". Siz ona vasat altı diyorsunuz. Bütün gazetecilerin, yabancı voleybolseverlerin, Ze Roberto'nun bilmediğini bir siz mi biliyorsunuz?
Yazının bir kısmında yabancı oyuncu ve hocalara göndermeler, yerli/yabancı oyuncu ayrımcılığı gibi iddialar var. Oralara girmeyeceğim bile çünkü bunlar altı boş olan fikirlerinize inandırıcılık katmak için kullandığınız bir manevra sadece.
Fikirlerinizin içinin boş olması dışında, üslubunuz, özellikle başka
şahıslardan bahsediş tarzınız da son derece bayağı. Bu çok talihsiz ve çok düzeysiz bir yazı olmuş. Fenerbahçe'nin bir sporcusundan bu içerik ve bu üslupla bahsedip de Fenerbahçe ile ilgili bir sitede nasıl yer bulduğu ise ayrı bir merak konusu.

Güray Gürsoy dedi ki...

Cetin &
Mesajını onayladım çünkü fikirlerine en azından bu yazıya yorum yazmak için harcadğınız zamana saygı duyduğum için.
Arkadaşımız da kendi görüşlerini yazmış.Siz de fikirlerinizin içi boş diyerek ne kadar saygılı olduğunuzu göstermişsiniz.

Cetin dedi ki...

Yayınladığınız için teşekkürler. Yazı altına giirlen yorumlarda karşılıklı iddialaşılmasından hoşlanan biri değilim, örneğin gazete haberlerinde oluyor ve çok saçma görünüyor. O yüzden öyle bir şey başlatma niyetinde değilim.
Yazarken amacım yazının temelsiz olduğuyla ilgili ithamda bulunmaktı ve bunu yaptığımı düşünüyorum. Ancak saygısızlık ettiğimi kabul etmiyorum. Birisine ithamda bulunmakla ona saygısızlık etmek aynı şey değildir.
Saygı konusundaki duyarlılığınızı buradaki yazıların geneline de yaymanız temennisiyle. Teşekkürler.

Güray Gürsoy dedi ki...

Ben de uzatmak niyetinde değilim.
Yazıyı bir daha okudum ısrarla ithamlarınızı sürdürdüğünüz için ve ne saygısızlık,ne bir itham ne de temelsiz olduğunu gördüm.
Sizin Naz konusundaki hassasiyetiniz antu forumdan biliyoruz.(Sanırım aynı kişisiniz.Calpaycetin) Bu nedenle sujektif bir değerlendirme yapıyorsunuz.Arkadaşımız pasörlüğünü vasat bulmuş o kadar bunun neresi ağır eleştiri ?
Dokunulmaz bir konuma eriştirdiniz bu oyuncuyu.
Uslubunuz,başka şahıslardan bahsediş tarzınız son derece bayağı demişsiniz ,nereden bunu çıkardınız ki.Alev Anakök ile ilgili cümledense bunda bir şey yok.Siz de bu tip değerlendirme yapanları hoş görmüyordunuz amasadece Naz ile ilgili yazılanlara herhalde.

Saygı konusundaki duyarlılığınızı buradaki yazıların geneline de yaymanız temennisiyle.
diyerek gene haksız itham yapmışsınız.
Valla bu blog hiç tevazü göstermeyeceğim alanında tektir.
Sayısız olumlu geri dönüş alıyoruz.
Sadece Naz'ın babası ve Naz hayranı ve fanatiklerinden bu tip olumsuz düşünceler geliyor.Fazla umursamıyoruz da açıkcası.Naz'ın babası da eleştirilerden yakınmıştı.Verdiği mail adresine uzun bir cevap yazdım ama geri dönüş nezaketini göstermedi yazı altına mesaj yazmakta gösterdiği çabayı.

box dedi ki...

Ben de bu konuyu uzatmanın doğru olduğunu düşünmüyorum bu yüzden yazıdakilere hiç yorum yapmayacağım. Yalnız Gürol Abi senin son yorumundaki bir ifade dikkatimi çekti. Diğer oyuncular konusunda iyi şeyler yazmak veya kötü şeyler yazıldığı zaman onları savunmak hiç sorun teşkil etmezken Naz hakkında en ufak olumlu bir şey yazanı, onu savunanı hemen "Naz fanatiği" diye adlandırıyorsunuz. Türkiye'de ve dünyada voleybol camiasında "Naz fanatiği" olmayıp Naz'ı oyuncu olarak beğenen, sizlerin aksine, oyunculuğuna, sporculuğuna saygı duyan pek çok voleybolsever ve taraftar var.

Güray Gürsoy dedi ki...

:))

''Diğer oyuncular konusunda iyi şeyler yazmak veya kötü şeyler yazıldığı zaman onları savunmak hiç sorun teşkil etmezken Naz hakkında en ufak olumlu bir şey yazanı, onu savunanı hemen "Naz fanatiği" diye adlandırıyorsunuz''

Sevgili Burçin çok güzel söylemişsin de aynı şey ile ben de karşılaşıyormuyum acaba :))
Diğer oyuncular hakkında da eleştirler yapıyorum burada - mesela Nihan,Seda gibi - olumlu eleştilerde yapıyorum,kimse bir şey demiyor ama Naz hakkında bir şey yazsak hemen tepki geliyor.
Babası bile buraya yorum yazdı.
Elbette beğenen de beğenmeyen de olacak.Ki sahiplenmek,korumakta iyi bir şey oyuncuyu ama eksikleri konusunda eleştirmekte doğal olmalı.
Neyse bundan sonra hiç bir olumlu veya olumsuz eleştiri yapmayacağım Naz konusunda.

Her zaman yorumlarını bekliyorum.
Teşekkürler.