7 Nisan 2013 Pazar

IVAN MILJKOVIÇ 3 GALATASARAY 2 , TERBİYE DEVAM ETTİ !!



          Çok umutsuz olarak televizyon karşısına geçtiğim maçı, mücadele anlamında üst düzey , oyun kalitesi olarak beklenti altında kalan ama çok sevdiğim İvan Miljkoviç'in resital sunduğu keyifli bir galibiyet ile bitirmek çok güzel oldu. Aslında 2 nci sette o hakem hatası olmasaydı belki de maçı 3-0 galip bitirebilirdik fakat başa baş geçen ve 31-29 kaybettiğimiz 2nci setten sonra mental olarak biraz oyundan düştük ve 3ncü setide yine başbaşa geçen oyundan sonra kaybederek 2*1 geriye düştük. Bende dahil bir çok kişi boyunlarını bükmüş ve maçtan umudunu kesmişken İvan ''benim olduğum yerde umut hiç bitmez'' dercesine maça asıldı ve hep önce götürdüğümüz seti 25-22 alarak maçı tie breake götürdük. Bu set çok çekişmeli geçti ilk 8 saysının 7 sini İvan tek başına aldı, aslında Tie break setini tek başına İvan aldı diyebiliriz . İnanılmaz derecede iyi oynadı , blok yaptı ,ace aldı , savunma yaptı , molada hocalık yaptı , çok zor toplara vurdu ve muhteşem bir oyun ile tie breaki kazanarak play off ilk maçında 1*0 öne geçmemizi sağladı. 


          


            Yazının başında belirttim aslında çekişmeli geçen ilk seti 29*27 aldıktan sonra psikolojik üstünlük bize geçti ama bu sene ne yazık ki kırılgan bir yapıya sahibiz ve 2-3 sayılık geri dönüşlere izin verir bir hale geldik. Takım kalitesi azaldıkça mental yapımızda geriliyor ne yazık ki . İvan olmasa takımın hali içler acısı olurdu. Galatasaray maçı olması da oyuncuların extra bir motivasyonda olmasını sağladı ama basit hatalar yüzünden 5 setlik zorucu ama sonu itibari ile keyifli bir galibiyet almış olduk. Her ne olursa olsun hangi branş olursa olsun galatasaray galibiyetleri keyifli oluyor.


              Sanırım bu sezon en çok blok yaptığımız maçtır. Toplamda 20 blok gibi çok yüksek bir sayıya ulaştık ,İvan 6 blok Marshall ise 4 blok ile oynadı. Maçın kazanılmasında İvan ile beraber en önemli faktörlerden biriside bu yüksek blok sayımız oldu.

  • iki smaçörümüz Turgay ve Marshall tv başından çok kötü oynamış olarak görünselerde istatistiklere baktığımız zaman kötü oynamadıklarını görüyoruz. 
      Turgay : % 56/38 manşet/mükemmel manşet. 2 hata ama toplam 50 kez manşete girmiş. yani rakip takım servisleri ağırlıklı olarak Turgay'a atarak oyundan düşürmeye çalışsada 
hücumda 18 sayı %46 hücum yüzdesi 1 blok 4 ace ile oynadı ..her zaman söylüyorum yetersiz olsada iyi niyetinden asla şüphe etmediğim bir isim.



        Marshall : 0 manşet hatası % 61/39 manşet/mükemmel manşet. Uzun süre sonra Marshall'ı manşet ve savunmada bu kadar iyi ve konsantre gördüğümü söylemek lazım , ne yazık ki yine servisleri iyi değildi. hücumda ise % 50 hücum yüzdesi 4 blok ile toplam 21 sayı ile İvan'dan sonraki en skorer oyuncumuz oldu. Marshall voleybol camiası için çok değerli ve büyük bir isim ama o diz sakatlıkları ondan çok şey götüyor. her geçen süre bu sakatlık etkisini hissediyoruz.



          Marshall'ı özellikle 6 numara hücumlarında daha çok kullanmakta fayda var. Eski hali olmasada halen 6 numaradan çok etkili hücum ediyor. Kötü gelen maşette mümkün olsa Marshall'a dönmesek dah iyi olur..

             Orta oyuncularımız için konuşmak istemiyorum , rakamlarını da yazmayacağım..

        Benim beklentimin altında kalan isim ise ne yazık ki tecrübeli pasör Frank oldu. Bu kalitesiz kadro içine onun bu kadar kötü oynamaması gerekiyor diye düşünüyorum . Umarım ikinci maçta daha iyi bir oyun sergiler , kendi standartını oynasa yeterli aslında fakat İvan'a attığı topların kalitesi çok düşüktü , ya antene yakın attı yada İvan'ın arkasına dülen toplar attı. Maç başında diğer smaçörlerini daha çok kullanmak istedi hatta Kemal'i kullanmak istedi ama Kemal sağolsun her zaman yaptığı gibi hücumda çok vasat oynayınca Frank çoğu topta İvan'a dönmek zoruna kaldı .Tamam İvan çok büyük bir isim ama bütün topların ona gideceğini anlayan galatasaray takımı bütün blok konsantrasyonunu İvan üzerine kurmaya başladı , çarşamba günü oynanacak olan diğer maçta Frank'ten daha iyi bir oyun bekliyorum onun iyi oynaması bizim galip gelme ihtimalimizi artıracaktır. 

          Çok eleştirmişimdir ama Libero Serkan bu maç iyi oynadı manşetde % 62/50 gibi çok iyi oranlar ile oynadı...



           İvan Mİljkoviç için ne desem hangi kelimeleri kullansam az kalır. Cidden çok büyük bir oyuncu , öyle inanılmaz sayılar aldıki televizyon başında gözleri yaşlı izledim maçı özellikle son set bizlere voleybol adına resital sundu. hata yapmadı mı yaptı tabi , hele ki Pasörün bu kadar kötü oynayıp takımın en düşük puanını (5,9) aldığı bir maçta 44 yanlış okumadınız tam 44 sayı atmak için İvan Miljkoviç olmak lazım. % 51 hücum yüzdesi 6 blok 1 ace ile 44 sayı buldu ivan. maç sırasında toplam 73 kez topla buluşmuş. Aldığı 44 sayının en az 10 tanesi her oyuncunun alabileceği sayılar değildi. en az 3 kez antene giden topu plase ile iterek sayı aldı.. birçok oyuncunun çift el ile rakip sahaya topu atayımda riske girmeyeyim diyecek bütün toplara vurdu , sayı olup olmaması çok önemli değildi önemli olan orada o sayıyı alabilmek için vurmaktı ,İvan hiçbir aman geri adım atmadı son seti ve maçı tek başına aldı desek diğer arkadaşlarına ayıp olmaz sanırım. 34 yaşında bir çok bireysel ödül kazanmış ve voleybolun zirvesindeki isim ama halen bu kadar amatör ruh ile bu işi yapıyor olması büyük saygı duyulacak bir durum . Yei geldi maç sırasında molalarda hocalık yaptı yeri geldi hata yapan arkadaşını motive etti , İvan 'ı değerlendirirken sadece attığı sayı veya % kaç ile hücum etmiş olarak düşünmemek lazım , varlığı bize güç verirken rakiplere korku saldığı gerçeği unutulmamalı.  tie breakte Banic ile file üstü mücadelesinden sonra sayı aldıktan sonraki sevinci görülmeye değerdi..

            Çok zor geçen maçı İvan'ın muhteşem performansı sayesinde kazandık .Aslında bir maç sırasında pasör çaprazına 73 kez top atılması sağlıklı bir takımın yapacağı bir durum değil. Bu şekilde 1 maç kazanılır bilemedin 2 maç kazanılır. hücumu daha dengeli yapıp diğer oyuncularıda eşit şekilde oyuna sokmak lazım. Tamam İvan yorulmuyor ve çoğu topa vuruyor sayı alıyor ama rakip takımın blok organizasyonu direkt İvan üzerine kuruluyor ve bu hücum etmemizi ve sayı almamızı zorlaştırıyor. Bu hücum mantığı ile başarılı olabilmek mümkün değil.. Umarım ikinci ve bundan sonraki maçlarda daha dengeli hücumlar ederiz. 

            Yazının son kısmında İvan ile ilgili duyduğum ve hoşuma gitmeyen bir dedikodu paylaşacağım. Sözleşmesi olmasına rağmen ''voleybol şubemizdeki hal ve durumlardan '' hoşnut olmadığı ve sezon sonu ayrılma ihtimalinin olduğunu duydum. Tabiki asıl olan Fenerbahçe'dir ama böyle kıymetli bir oyuncudan daha fazla faydalanabilmek ve ne gerekiyorsa yapmak lazım  , İvan önderliğinde bir yeni yapılanma sürecine girmek lazım onu sadece bir oyuncu bir pasör çaprazı olarak görmemek lazım o voleybol için büyük bir değer ve biz o değerden faydalanamıyoruz. şurada aktif olarak oynayacağı 2*3 sene daha var son yıllarını bizimle geçirmeli ve sırbistan milli takımında yaptığı gençleştirme operasyonunun ve yeni yapılanmanın temel taşı olmalı. Sanal ortam çok etkili oluyor o yüzden ben şahsen İvan'ın bizimle devam edebilmesi için elimden geleni yapacağım , kimse bizi sallamaz ama belki sesimizi birileri duyar...

Herkese saygılar ve sevgiler 

Cem AĞRAK 







Hiç yorum yok: