6 Mart 2010 Cumartesi

Vakıfbank'a aynı tarife: 3-0...
Sıradaki gelsin!



1. Federasyon!!!
Maçla ilgili çok bir şey söylemeye gerek yok. Daha 2 gün önce, hatta 40 saat önce Rusya'da Şampiyonlar Ligi maçı oynamış bir takımın Cumartesi günü ligdeki en önemli rakibiyle oynatmak çok garip. Mesele maçı kaybetmek değil. Kaybetsek bile ligi lider bitireceğiz, ama sakatlık olur, Şampiyonlar Ligindeki diğer maçta yorgunluk olur... Her neyse...

2. Brandt'ın "gıcık" voleybolu
Fenerbahçe'nin başarısının tesadüf olmadığı sanırım bu maçta ortaya çıkmıştır. Bizim takım kesinlikle çok "gıcık" voleybol oynayan bir takım. Biraz açayım bunu.

Brandt voleybolda benim bugüne kadar gördüğüm en zeki antrenör. Rakibi iyi analiz ediyor. Ve zaafları neyse oralara darbe vuruyor. Şimdi biz maçın heyecanıyla tabii bunları çok iyi göremiyoruz, ama hücumlarda şöyle tercihler alıyor:
1. Rakibin blokta zayıf olduğu yerlere (mesela bu maçta pasör Özge'nin ya da kısa smaçör Stam'in)
2. Rakibin savunmasının zayıf olduğu yerler. (Mesela bu maçta ya Nikolic'in ya da Neslihan'ın üstüne)
Bu yüzden bizim hücum seçeneklerimiz de bizim güçlü olduğumuz oyunculara değil rakibin zayıf olduğu oyunculara kayıyor.
İşte biz bunu bazen anlamıyoruz. Diyoruz ki şu oyuncu niye az top aldı, bu oyuncu niye çok top aldı. Bizim takımın özelliği şu, bütün hücum silahlarımız, Çiğdem'den Seda'ya o kadar güçlü ki, hangisiyle oynarsak oynayalım yine sayı yapabiliyoruz. Bu yüzden Brandt takımı rakibin zayıf noktalarına doğru hücum ettiriyor.


3. Servislerimiz
Şimdi istatistik kağıdına bir bakın. Biz 47 manşet almışız. Bizde en zayıf manşeti olan kim? Çiğdem ve Seda. Bakıyoruz onların üstüne toplam 18 servis atmış Vakıf. Ama liberomuzun üstüne 21. Yani servisleri liberomuza yığmışlar.
Biz ise toplam 66 servis atmışız. Onların liberosu Gizem'e kaç tane atmışız dersiniz? 8! Servisler ya Gözde'ye gitmiş (36) ya da Nikolic'e (19). Tabii maçı dikkatli izleyenler görmüştür, Vakıfbank Nikolic'in manşeti zayıf olduğu için onu çizgide tuttu ve geniş bir alanı Gizem'e bıraktı. Ama biz onca geniş alanı tutmasına karşılık Gizem'den çok Nikolic'e ve ağırlıklı olarak Gözde'ye servis atabildik.
Servis karşılama yüzdelerine bakarsak Vakıfbank %55 olumlu servis karşılamış. Bu çok düşük. Bizim olumlu servis karşılama %70. Üstelik Vakıfbank'ın pasörü Özge çok yetenekli, çabuk ve güçlü bir pasör değil. Yani kötü manşetleri iyi hücumlara dönüştüremiyor. Bu yüzden Vakıfbank manşetleri kötü oldu mu çöküyor.
Bizde ise Dirickx (Naz hayranları şimdi kızacak belki ama) kötü manşeti olumlu pasa dönüştürmede çok başarılı. Yüksek hücum yüzdelerimizin sırrı bu.
Sonuçta bu maçta Fenerbahçe'nin taktik servislerinin ne kadar önemli olduğunu gördük.

4. Akıllı savunmamız
Bunu istatistiklerle ifade etmek mümkün değil. Ama takımımız çok iyi savunma yapıyor. Oyuncularımız çok iyi yer tutuyor. Özellikle Nihan. Sert gelen smaçları çıkarmak salt refleksle olmaz. Bazı toplar o kadar sert gelir ki, ancak ve ancak indiği yerde olursan karşılarsın. Bunu yapmak için de bloğun nerede zıpladığına bakacaksın, karşı oyuncunun bileğinin ne tarafa döndüğünü izleyeceksin, ona göre yer tutacaksın. Nati'nin çok iyi savunma yapmasının sırrı bu. Çok zeki bir oyuncu. Hatta izlediğim en zeki oyunculardan birisi. O çok iyi yenr tutuyor ve dikkat ediyorum maçlarda da sürekli Nihan'la konuşuyor. Sanırım nerede durması gerektiğini anlatıyor. Nihan'ın savunması genel olarak zaten iyidir, ama bu sene harikalar yaratıyor.

5. Blok (Beyin salata)
Bugünkü maçta Vakıfbank'ı blok manyağı yaptık: 17. Bunun temel nedeni Özge'nin kime pas atacağını göstere göstere oynamasıydı. Bloklarımız da rahatça yerleşti. Seda, Eda ve Nati'nin de 4'er blok yapması harika. Beni bir tek Dirickx'in 0 bloğu üzdü. Naz'dan en önemli zayıflığı sanırım bu. Hücumları güzel, 2. toplara iyi vuruyor, ama Naz daha iyi blok yapıyor.

6. Neslihan - Gamova farkı
Neslihan bugün çöktü. Bu benim için çok sevindirici oldu. Çünkü rakibe sürekli aşağılayarak bakan, ağzındaki sakızıyla çok antipatik görüntüler sunan bir oyuncu. Ama bugün -1 ile oynamış! Bir pasör çaprazı için rezilat bir performans. -1'in ne olduğunu açayım. Oyuncuların kazandığırdı sayılarla hatalarıyla kaybettirdiği sayıların sonucu. Mesela Neslihan 15 sayı yapmış, 4 servis hatası yapmış. 6 smacı dışarı çıkmış ya da filede kalmış. 6 kere de bloklanmış. Yani 16 sayı kaybettirmiş. 15-16= -1. Yani 1 sayı zarar! Hiç oynamasa daha iyiymiş!
Bu rakamlar bizde mesela Gamova'da +13... Üstelik Gamova maç boyu sadece 23 top almış. Neslihan ise 36 top almış!. Yani Gamova Neslihan'dan kat kat üstün top oynamış.
Bunun nedeni çok açık. Birincisi Gamova gerçekten çok yüzdeli oynuyor. Bugünkü maçta %61'le oynadı. 23 hücumun 14'ünü sayıya çevirdi. Zaten ligde de Şampiyonlar Ligi'nde de %60'ların üstünde oranı devam ediyor.
Neslihan ise bugün %39 ile oynamış. Ama çok daha vahimi 6 kez blokta kalımş. Çok blokta kalması da çok kötü gelen manşetlerin mecburen Neslihan'a şişirilmesinden kaynaklanıyor. Bir de zaten Vakıfbank'ın genel zaafından, yani topların genellikle Neslihan'a atılmasından. Şimdi siz Vakıfbank'ın rakibinin antrenörü olsanız, oyunculara ne dersiniz? Rakip genellikle Neslihan'la hücum yapacak. Bloğu öncelikle o tarafa kurun dersiniz. İşte Neslihan'ın bu kadar kolay bloklanmasanının nedeni bu.
Ama bizde durum böyle değil. Bakın Gamova 23 kez hücum etmiş. Bizim toplam hücum sayımız 71. 23/71=23/71=33%
Neslihan ise 87 toplam hücumda 36 kez top almış. Yani 36/87=%42
İşte olay budur. Bizde hücumlarda dağıtılan paslar son derece dengeli. Gamova 23 kez top alırken Nati 19 pas alıyor ki çok iyi. Eda 12 top almış, bu da harika (Burada bir açıklama yapayım. Bir orta oyuncusu bir pasör çaprazının yarısı kadar süre oyunda kalır. Bu yüzden bir çaprazın yarısı kadar pas alıyorsa, bu normaldir. Eda açısından bu böyle.)

7. Eda'ya ne oldu?
Bugünkü maçta eksik kaldığımız bir iki yön var.
Birincisi Eda kötü hücum etti. %33. Bir orta oyuncu için, özellikle Eda gibi %65'lerde hücum yapan bir orta oyuncu için çok düşük. Bunun nedeni Dirickx'le anlaşamaması değil. (Naz hayranları kusura bakmasın) Odintsovo maçında gayet iyi anlaştılar. Ya Eda formsuzdu, ya da Vakıfbank'ın Eda'ya aldığı önlem iyiydi. Çünkü Kinga da Poljak da iyi blok tutan ortalar. Onlar Eda'nın karşısında iyi bloğa çıktılar. Eda çok blok yemedi ama maçta dikkat ettim, vurdukları genelde blokta yumuşadı.

8. Seda geliyor!
Bir sıkıntımız da Seda'nın manşetleriydi. Zaten 7 manşet almış. 2'si hatalı. Üstelik Brandt da Seda'yı çizgiye yakın manşet aldırıyor. Ve onun bıraktığı alanı Nihan'la Nati paylaşarak kapıyor. Ama Seda'nın manşette bence gelişme var. Ve geliştikçe de sorumluluk alanı artırılacaktır.

9. Neslihan'a yakışmayan hareketler
Son olarak, bugün çok ama çok keyif aldım maçta. 10-11 sayı önde olduğumuz anlarda bile disiplinden kopmadık, rakiple hiç dalga geçmedik, sadece kendi oyunumuzu oynadık, ölçülü sevindik, rakibe saygısızlık etmedik. Bunlar önemli meziyetler. Gözde ve Neslihan'ın maç boyu yaptıklarını izleyenler sanırım ne demek istediğimi anlamıştır. Özellikle Neslihan'a yakıştıramadım. Karşı takımda Milli Takım'dan arkadaşların var. Sen de Milli Takım'ın kaptanısın. Aldığın her sayıda oh olsun bakışı atmak yakışıyor mu? Bence Nati'den sırf bizim oyuncuların değil, herkesin öğrenecek çok şeyi var...

1 yorum:

Güray Gürsoy dedi ki...

Ellerine sağlık abicim harika yorumlamışsın.