18 Mart 2013 Pazartesi

CEV CL MEN 2013 : ŞAMPİYON LOKOMOTİV NOVOSIBIRSK !!!



FİNAL SIRALAMASI 
1. Lokomotiv NOVOSIBIRSK (RUS)
2. Bre Banca Lannutti CUNEO (ITA)
3. Zenit KAZAN (RUS)
4. Zaksa KEDZIERZYN-KOZLE (POL)
cevcl bireysel
EN  İYİLER !!!!!!!!!!!
MVP: Marcus Nilsson (SWE/Lokomotiv NOVOSIBIRSK)
En Skorer: Marcus Nilsson (SWE/Lokomotiv NOVOSIBIRSK)
En İyi Smaçör: Antonin Rouzier (FRA/Zaksa KEDZIERZYN-KOZLE)
En İyi Blokör: David Lee (USA/Zenit KAZAN)
En İyi Servis: Luis Felipe Fonteles (BRA/Zaksa KEDZIERZYN-KOZLE)
En İyi Manşet: Yury Berezhko (RUS/Zenit KAZAN)
En İyi Pasör: Alexander Butko (RUS/Lokomotiv NOVOSIBIRSK)
En İyi Libero: Daniele De Pandis (ITA/Bre Banca Lannutti CUNEO)

             Voleybola ve mücadeleye doyduğumuz iki güzel gün ve toplam 4 maçın ardından bu sene Avrupa'nın Erkeklerde en büyüğü Lokomotiv Novosibirsk oldu. Açıkca söylemem lazım ki benim şampiyonluk için en az ihtimal verdiğim takım çok iyi bir mücadele ve inanmışlık göstererek önce geçen seninin şampiyonu güçlü Zenit Kazan takımını ve bugunde tecrübeli ve güçlü genç oyunculardan kurulu İtalyan takımı Cuneo'yu aynı skorlar ile 3-2 yenerek şampiyon oldu. Sibirya takımını göstermiş oldukları mücadele , kazanma isteği ve sahaya yansıttıkları hırs ve güzel oyundan dolayı tebrik ediyorum. Böyle favori gösterilmeyen ve daha genç isimler şampiyon oldukları zaman bu spor çok daha keyifli hale geliyor. Voleybol bu yüzden çok güzel ve keyifli bir spor. İzlediğim son yıllardaki en keyifli Final 4 ve en keyifli final maçı bu sene oldu.

                 Yarı final maçları çok çekişmeli geçti , ilk önce evsahibi takım ile geçen senenin şampiyonu Zenit kazan mücadelesi vardı. 
  • Lokomotiv Novosibirsk 3- Zenit Kazan 2 , şeklinde sonuçlandı ve evsahibi takım adını finale yazdırdı.
  • Diğer yarıfinal mücadelesinde ise Cuneo 3 - Zaksa 2 şeklinde sonuçlandı. Yarı final maçlarının ikiside 5 set üzerinden oynanması voleybol severler için güzel bir durum oldu. Her iki maçta da iyi oyun iyi mücadele vardı. Seyir zevki olarak çok güzel iki tane yarı final maçı izledik. Castellani'nin finale kalmasını çok istiyordum ama olmadı.
 Ve Final : Lokomotiv Novosibirsk 3 Cuneo 2...


           Adına yakışır muhteşem bir mücadeleye ve heyecana sahne olan çok güzel bir final izledik. Her iki takımda ilk defa bu kupayı kazanmak için çok istekli ve çok motive olarak sahaya çıktılar. 

               

           Tİe break dahil bütün setler son derece heyecanlı geçti , bir taraftan eski dost Divis için Lokomotiv'i desteklerken diğer taraftan efsane pasör Grbiç'e bu yaşta bir kupa çok şık olur diye  hissediyordum. Evsahibi takım bu muhteşem mücadeleyi kazanmayı başardı .

                                                   

             40 yaşında ama 30 yaşındaki gibi oynayan efsane pasör Grbiç önderliğinde Cuneo takımı oyunun hiç bir anında geriye dahi düşse mücadeleyi bırakmadı. Zaten koç Piazza'nın çift çaprazlı sistemini uzun süredir takdir ediyorum, bu sistem sayesinde özellikle hücumda inanılmaz alternitifli oynuyorlar.  Çİft Pasör çapralı sistem de nedir yahu demememiz için kısaca izah edeyim , Sokolov ( asıl mevkisi pasör çaprazı ) Cuneo da orta oyuncu olarak Kohut ile beraber görev alıyor. 2.07 lik boyu ile file önünde işin blok tutma kısmında oldukça etkili , özellikle arka alan oyuncusu olduğu zaman pasör çaprazı gibi hücuma girdiğini gördük , genellikle arka alan da oynayan orta oyuncuları diğer takımlarda hücuma katılmazlar ama Sokolov'un çapraz olmasından dolayı etkili bir şekilde hücum edebildi , ilk maçın Cuneo adına en skorer oyuncusuydu , final maçında yine iyi oynadı ve maçı 16 sayı ile bitirdi. 

               Cuneo takımının iki smaçörü Ngapeth ve Wijsmans bu turnuva boyunca hem hücumda hemde savunmada oldukça etkili oldular. Rakip takım servisleri Ngapeth üzerine yıkarak hem manşet hatası yaptırmak istediler hemde onu hücuma sokturmak istemediler ,  ama özellikle Ngapeth mükemmel manşet oranı düşük olsa da normal manşette fena değildi , % 55 lik hücum yüzdesi ile 1 blok 1 ace toplam 17 sayı ile maçı tamamladı. 2 sene önce geldiği İtalya liginde kendisini çok geliştirmiş..

             36 yaşındaki tecrübeli smaçör Wijsmans ise beni performansı ile şaşırttı. eleme turlarında bu kadar insiyatif almamış hücumda bu kadar çok kullanılmamıştı ama tecrübenin de etkisi ile Grbiç onu hem yarı finalde hemde final mücadelesinde kullandı. Wijsmans % 61 hücum yüzdesi 1 blok 1 ace ile toplam 20 sayı ile takımının en skorer oyuncusu oldu . Kaptan Wijsmans en son şampiyonlar ligini İvan Miljkoviç ile beraber oynadığı Macareta takımında 2002 senesinde kazanmıştı , 11 sene ardından bu fırsatı değerlendirmek istedi inanılmaz mücadele etti ama tie break te evsahibi takım çok daha iyi blok tutunca bu fırsatı kaçırmış oldu.

             Genç pasör çaprazı Antonov görevini iyi yapanlardandı % 59 gibi iyi bir hücum yüzdesi ile oynadı toplamda 18 sayı elde etti. Cuneo'nun liberosu De Pandis iyi mücadele gösterdi , çok iyi servislere karşılık fena oynamadı ve Turnuvanın en iyi liberosu seçildi.  

            Benim adıma Cuneo ile ilgili olarak aklımda kalacak olan en önemli olay  koç Piazza'nın çift pasör çaprazlı sistemidir. Voleybol adına böyle değişik ve zeki hamlelerin gelmesi son derece sevindirici. 


                  Rus milli pasör Butko ( 1986-1.98 )  önderliğinde Lokomotiv takımı büyük mücadele gösterdi ve saygı duyulacak bir oyundan sonra kendi düzenlediği organizasyonda mutlu sona ulaştı. Butko tam bir lider gibi takımını iki maçtada çok iyi yönetti. Hücumda takımı çok dengeli oynattı. iki köşe smaçörü ve pasör çaprazına eşit sayıda pas dağıttı , genç orta oyuncularını da tam yerinde  kullandı. Butko turnuvanın ''en iyi pasörü '' seçildi , bunu fazlası ile hak etti , final maçının son sayılarında Biryukov'a bloksuz vurduğu bir pas vardı , sırf o pas bile bu ödülü almasına yeterli olurdu. Bence MVP seçilmesi gereken 2 isimdir birisiydi..

                      Evsahibi takımın son derece etkili 2 genç orta oyuncusu var 
  • Volvich ( 1990 - 2.13 ) : Uzun boyuna rağmen oldukça hareketli bir orta oyuncu ben daha hantal oynamasını bekliyordum ama bizim 2 metrelik orta oyunculardan bile daha çevik bir oyuncu. Fİnal maçında hücum olarak düşük performans sergilesede ( % 36 ile hücum etti )  özellikle blok tutma konusunda çok iyiydi ( 4 blok ve blokta yumuşattığı bir çok top ) 
  • Gutsalyuk (1988-2.05 ) : Her iki maçta da çok iyi bir oyun sergiledi % 54 ile hücum ettiği final maçında 3 blok 1 ace toplam 11 sayı ile oynadı .. Lokomotiv takımı son derece etkili iki orta oyuncuya sahip olmanın avantajını bu turnuva boyunca yaşadı.
  • Biryukov : ( 1988- 2.02 ) : Genç Rus Milli smaçör manşette sıkıntı yaşamış olmasına rağmen hücumda çok etkili bir oyun sergiledi. Gelecek yıllar Rusya Milli takımımın değişmezlerinden olacak olan Biryukov oyunun her alanında etkili olmaya çalışan bir isim . % 58 hücum yüzdesi 2 blok 2 ace ile toplam 23 sayı ile en skorer oyuncu oldu. Manşet sıkıntısını çözerse çok daha etkili bir 4 numara olabilir. 
  • Nilsson : ( 1982-2.08 ) : Clayton Stanley sakatlık sorunu yaşayınca yerine transfer edilen oyuncu turnuvanın MVP si seçildi. Aslında MVP olacak bir performans göstermedi ,      standart bir pasör çaprazı gibi oynadı. Solak olmasının avantajı ile hiç düşünmeden blokouta yönelmeden sadece vuran bir oyun oynadı. Tarzı itibari ile bu tarz çaprazlardan hiç haz etmiyorum. 
            Yarı Final : % 43 ( 5 hata 5 blokta kalma ) 3 blok 2 ace toplam 23 sayı 
            Final         : % 48 ( 0 hata 4 blokta kalma ) 1 blok 1 ace toplam 17 sayı 

               Şu performanslar Mvp yi hak edecek performanslar değil , tamam iyi oynadığı iyi sayılar aldı ama Mvp ödülü bu kadar rahat dağıtılmamalı. 
   


  •  Lukas Divis ( 1986-2.01 ) : Eski dostumuzun gelişim süreci çok güzel birşekilde devam ediyor. Divis oyunun her alanında çok derece etkili bir oyuncu olma yönünde ilerliyor. Hem yarı final performansı hemde final performansı gözününe alındığında MVP ödülü alması gerekliydi. Nilsson zaten en skorer oyuncu ödülünü almıştı , Divis'e de bu ödülü verecek ev sahibi takımı hemde oyuncuyu onore edebilirlerdi. 
            Yarı Final  : % 58 hücum ( 3 hata 2 blokta kalma ) 3 blok- 18 sayı .
                                   Manşet :  % 43/24 2 hata 
            Final         :  % 57 hücum ( 1 hata 2 blokta kalma ) 1 blok 2 ace , 20 sayı 
                                   Manşet :  % 68/48 1 hata ...

          4 numara oyuncusu için bu rakamlar çok güzel rakamlar. İmkan olsada geri alabilsek. Çok hırslı çok mücadeleci bir oyun sergiledi , tam bir takım oyuncusu gibi oynadı. 

          Koç Andrei Voronkov çok iyi bir takım kurmuş. Genç oyunculardan kurulu ama disiplinli ve coşkulu oynayan bir takım olarak söke söke bu kupayı kazandılar. Lokomotiv Novosibirisk  Butko önderliğinde çok dengeli hücum eden , özellikle servise yüklenen ve yükse blokları ile rakip hucumlarını zora sokan bir takım hüviyetindeydi. Şunuda belirtmek lazım ki takım Fİnal 4 için çok iyi hazırlanmış , bu kupaya inanmışlardı ve savunma kısmında hiç pes etmediler ve tarihe adlarını yazdırdılar. Bu genç kadroyu tebrik ediyorum. 

                            

           Sanal ortamda bazı dostlar ile kardeşler ile sohbet ederken '' bizde 2*3 oyuncu alıp bu seviyelere gelebilirmiyiz '' diye fikirler vardı. Kaç oyuncu alırsak alalım belli başlı konular , bakış açıları ve şube vizyonu köklü değişikliğe gitmedikten sonra biz bu seviyelere gelemeyiz , Final 4'u böyle uzaktan tv başından heyecanlı bir şekilde izlemeye devam ederiz. 

Herkese saygılar ve sevgiler 

Cem AĞRAK 

1 yorum:

portasophia-perennis immortalis dedi ki...

Cem Kardeşim eline sağlık