15 Mart 2013 Cuma

RUH ARANIYOR !!!


                
           Şu bloga güzel bir galibiyet yazısı yazmayalı bayağı bir zaman geçti sanırım. Bayan/Erkek voleybol takımlarımız bu aralar bizi fazlası ile üzüyorlar. Yine muhtemel yarı final rakiplerimizden birisi ile oynadık ve ne yazık ki kaybettik. Toplam 4 set oynanılan oyunda ilk 2 set bizim takım sahada yoktu , cidden yoktu , takım kaptanı büyük reis İvan bile sadece bedenen gelmişti , diğer oyuncuları söylemiyorum onlar uzun süredir sadece bedenen oynuyorlar. Aslında çok fazla maç detayına da girmeye gerek yok , İrem'cik ile beraber her türlü totemi denesek de olmadı , en güzeli benim bu kritik maçları tv başından izlemem , şaka bir yana bu kadro kalitesi ve bu kafa yapısı ile dünya üzerindeki herhangi bir totem bize fayda sağlamaz. Bu sene ne yazık ki kötü bir kadro seçimi yaptık ve şimdi sancılarını çekiyoruz. 

            Tabi rakip Halkbank maça Cev Cup'ı almış olmanın havası ve kendine güveni ile çıktı. Pasör Hüseyin'i bilmesek vay be deriz ama biliyoruz yahu , Hüseyin işte neyin havasına girmişsin be adam demek istiyorum ama bizimkiler o kadar tepkisiz kaldı ki ağzımızı açamıyoruz.




               İşte takımın olmayan ruh halini yansıtan güzel bir resim. Yukarıdaki suratlara sahip oyuncu topluluğu bırakın bu maça , kendi seviyesindeki hiçbir rakibini yenemez. Zaten sene başından beri söylüyoruz kadro yapımız çok dengesiz çok kırılgan ve yetersiz kalıyor. Buna rağmen iyi motivasyon ile iyi ve her oyuncunun göstereceği maximum performansı ile başa baş oynayabilecek bir takımız. Ama çarşamba gibi ''uyur'' modda oyun ile bizden bir cacık olmaz. 


         Şu maç öncesinde 1 maç eksiğimiz ile ligde 6ncı sıradaydık ve bu maçı kazanabilseydik lig sıralamasında 3ncü sıraya yükselip çok büyük bir avantaj elde edecektik. Takım 3ncü sette uyandı özür dilerim İvan uyandı diyelim , ve onun etkili servis ve hücum performansı ile 3ncü seti aldık , son seti 22-22 ye getirdik fakat Ahmed'in 22 nci sayıdan sonra 2 kez üst üste aldığı '' ace'' engel olamadık. Aslında bir önceki sette Soli rakibin servisini bozmak için mola almıştı ama bu sefer Marshall ilk servis karşılamada hata yaptıktan sonra mola almadı ama Marshall'da sağolsun onu mahçup etti ve bir hata daha yapınca 24-22 'ye gelen skoru lehimize çeviremedik ve büyük bir avantaj kaybederek kendi evimizde 1-3 maçı kaybettik. 




          İstatistik kağıdındaki her iki takımında skor dağılımına baktığımız zaman Fenerbahçe'nin bu maçı kolay kolay kazanamayacağı çok açık şekilde görünüyor. Bütün yük İvan'ın üzerine binmiş durumda , aslında bu sadece bu maç özelinde değil bu sezon başından beri Marshall'ın kötü olduğu gün ne yazık ki bütün hücumlar İvan üzerinden dönüyor. 


  • İvan : 28 sayı . % 52 hücum yüzdesi ( 4 hata 7 blokta kalma ) 4 ace ..
  • Marshall: 8 sayı . % 35 hücum yüzdesi ( 4 hata 2 blokta kalma ) bunun yanında  % 41/28 manşet/mükemmel manşet oranları . 6 direkt manşet hatası 
  • Turgay :  5 sayı . % 33 hücum yüzdesi . ( 4 hata 2 blokta kalma ) bunun yanında % 39/28 manşet/mükemmel manşet oranları
  • Kemal : 8 sayı  % 33 hücum yüzdesi 5 blok 
  • Ahmet : 5 sayı % 33 hücum yüzdesi 3 blok.
         İvan haricindeki diğer 2 smaçör ve orta oyuncularımızın ''hücum'' yüzdelerini yazarken inanın çok utandım. Böyle kötü hücum yüzdesi olmaz, bizim gibi bir takım için bu hücum yüzdesinin herhangi bir izahatı yok. Neresini yazalım neresini konuşalım bilemiyorum . İçlerine Paula kaçmış sanırım :) . Dünya üzerinde bu yüzdeler ile ve bu skor dağılımı ile maç kazanabilecek voleybol takımı çok azdır. Avrupa'nın değerli ve büyük marka olmuş klüplerinde böyle bir skor dağılımı görmek imkansız. İvan 28 sayı atmış geri kalan bütün oyuncular tek haneli rakamlarda kalmış. 




         İlk iki set yukarıda da belirttiğim gibi bütün takım uyudu çok kötü oynadı , paslar inanılmaz kötü idi ,İvan dahil herkes ya hata yaptı yada blokta kaldı. Bu iki sette aldığımız sayıların çoğunluğu rakibin hatalarından kaynaklanan sayılardı. Kız gibi servis attık diyeceğim yanlış anlaşılacak ama harbiden öyle servis attık , yahu bu kadar kötü ve cılız servis atarak hangi maçı kazanabiliriz ki ? hele Float servis atıp hata yapılınca insan kahroluyor. 

           3ncü sete gelince takım '' e bi zahmet '' kıpırdandı, sete önde başladık 12-12 skor eşit iken İvan reis servise geldi ve ağırlığını koydu peşpeşe aldığı aceler ve attığı etkili servisler ile Priddy nin hem hata yapmasını hemde iyi manşet alamamasını sağladı o servis turundan sonra set koptu  ve durum 2-1 oldu. Rakip takım koçu Vukovic bu setin sonlarına doğru yedek oyuncularına da şans verdi , '' tosuncuk '' Diaz'ı kenara çekti ve yerine Can'ı aldı. 

          Son sete Halkbank Diaz yerine Can ile devam etti. Biz ise 3ncü setten itibaren neredeyse bütün hücumlarımızı İvan üzerinden oynadık , kötü oynadığı ilk iki setten sonra İvan 3ncü ve 4ncü setlerde muhteşem oynadı ama voleybolda tek başına bir oyuncunun takım arkadaşları bu kadar kötü iken maç kazandırması çok düşük bir ihtimal , zaten 22-22 ye getirdiğimiz seti Marshall'ın yaptığı 2 manşet hatası ile rakibe verdik. 


kendi seviyesinin çok altında oynadı , 6 manşet hatası ve çok düşük bir hücum yüzdesi....


            Halkbankası iki orta oyuncusu ( yetiştirip, büyütüp  gönderdiğimiz ) Resul ve Emre'yi çok iyi kullandı. 

  • Emre : % 65 hücum yüzdesi 5 blok 1 ace ile 19 sayı üretip Ahmed ile beraber Halkbank'ın en skorer oyuncusu oldu. 
  • Resul : % 67 hücum yüzdesi 5 blok 1 ace 14 sayı .
  • Ahmed : % 50 hücum yüzdesi ( 4 hata 1 blokta kalma ) 3 ace 19 sayı ..

          Rakip takımın istatistiklerini yazmamın sebebi orta oyuncularının ne kadar aktif olarak kullandıkları ve takım içinde skor dağılımını ne denli iyi yaptıklarını göstermek içindi. Ayrıca Halkbank takımı başta eski oyuncumuz libero Nuri ve Priddy ile çok iyi savunma yaptılar , çok zor topları çıkarttılar .Bence Nuri çok iyi oynadı ( yerli libero alınacak ise tek aday Nuri'dir. eski oyuncumuz zaten bence almak lazım ) %80/50 ... manşet hatası yok!!!



       Madde madde maç özeti yapalım ; 
  • Pasör Frank çok formsuzdu kendisine yakışmayacak bir oyun oynadı , maça ısınamadı attığı paslar özellikle ilk iki set çok kötüydü. Tabi Turgay ve Marshall hücumda top öldüremeyince ,ortalarda zaten yetersiz olduğu için mecburen ve bence  doğru olarak 3 ve 4ncü setlerde hücumları İvan ağırlıklı olarak oynattı. Bu kesinlikle doğru bir sistem değil ama bu kadro yapısında ve bu form düzeyinde Frank'in de yapacak başka bir planı yok. At topu İvan'a hata yapacaksa da İvan yapsın...!!!
  • İvan harici diğer smaçörlerimiz ( manşet alan ve orta oyuncularımız ) hücumda ve serviste dökülüyorlar. Turgay kardeş tüm iyi niyetine rağmen ne yazık ki yetmiyor. File önünde olduğu zaman rakip takım bütün hücumlarını onun üzerinden oynuyor sağolsun bizim takımda yardımlaşma olmadığı için turgay üzerinden çok sayı yiyoruz. İnanılmaz hücum hataları yaptı , plase yapmayı bile beceremiyoruz ya fileyi geçmiyor ya antene çarpıyor yada o kadar basit atıyoruz ki karşı takım savunmadan çok rahat top çıkartıyor. 
  • Marshall bu sene dökülüyor . Kendisini çok severim ve çok saygı duyarım , çok büyük oyuncudur ama eski atletizmi yok , tamam bu yaşta  3.85 smaç yüksekliğine çıkmasını beklemiyorum ama ''dizleri '' artık onu taşımıyor. Marshall gibi oyuncu hücumda kötü olduğu zaman bu onun manşetine de yansıyor. Rakip takım bütün servisi onun üzerine yıktı . Marshall gibi oyuncu bir maçı ''blok''yapmadan bitiriyorsa ciddi problem var demektir. Gürol abi ile sohbet ederken '' Cem Marshall sakat bize fayda sağlamaz gönderelim derdi bende duygusal olarak yok abi olurmu , büyük oyuncu böyle oyuncu bulmak zor derdim.. Yaşımız genç daha öğreneceklerimiz çok , olaylara fazla duygusal bakmamak lazım sanırım , uzun vadede Marshall dan bu ''fiziksel durum'' itibari ile fayda gelmez. Sakatlığı olmayan sağlam bir Marshall baştacıdır ama bu hali ile cidden sıkıntı yaratıyor. Umarım Playoff larda biraz daha iyi oynar. 
  • Orta oyuncularımızı konuşmak istemiyorum ...
  • Libero Serkan kardeşimiz arkadaşımız belli ki kafaca kopmuş durumda , takıma katkı sıfır , dublaja girmiyor , manşet evlere şenlik , savunmada doğru pozisyon alamıyoruz. Aklı eğer Arslan'da filan kaldıysa hiç tutmayalım gitsin yanına takılsınlar beraber , İlk 6 takım içinde tartışmasız en formsuz Libero'ya sahip takımız.
              Aslında şöyle de bir durum var , bu kadar karamsar bir yazı ve formsuz bir maç olmasına rağmen biz bu maçı alabilirdik. Savunmada ve bloklarda biraz daha dikkatli olabilseydik çok rahat bir şekilde bu maçı alırdık. Halkbank bize göre daha bir takım hem hücumda hemde savunmada çok daha disiplinli oynuyorlar ama bizde İvan ve Marshall gibi çok önemli hücum silahı var  yeter ki Marshall İvan'a hücumda biraz daha destek olsun . 3ncü sette biraz disiplinli oynadık biraz servis kalitemiz yükseldi hemen topları bloklarda yumuşattık ve çok rahat bir şekilde bu seti aldık. 

Ufak bir not eklemek istiyorum : Turgay maç içinde çok yoruldu ve üst üste hücum hataları yapınca mental olarak bitti , Soner de sakat olduğu için onu değiştireceğimiz bir 4 numaramız yok. İrem'cik ile konuştuk, bu maç zaten gitmiş ,ilk 2 seti vermişiz , kaybedecek hiçbir şeyimiz yoktu , Pasör çaprazı genç Metin kardeşimizi Turgay yerine 4 numaraya alabilirdi , evet çok büyük bir risk olurdu kabul ediyorum , manşet problemi yaşardık ama hücum ve blok konusunda bize büyük faydası olurdu diye düşündük,  zaten maç gitmiş değişik birşeyler denemek takımı daha da kötü yapmazdı. Soli'yi de bir taraftan anlıyorum , liberomuz manşet alamıyor, Marshall kötü gününde oda manşette dağılmışken sanırım o riske girmek istemedi. 

              Etrafta gördüğüm genel bir düşünce '' bizim takım zaten Playoff'larda daha iyi oynar''.. Evet takım playoff'larda çok daha ciddi oynuyor ama bu takım geçen senelerden daha vasat ve formsuz bir takım . Bu sene işimiz çok zor , Finale kalabileceğimize ihtimal vermiyorum eğer kalırsak benim için ''mucize''olur. Tek başına İvan hücum performansı ile olması için çok iyi blok tutmamız ve çok iyi savunma yapmamız gerekiyor ama şu şartlarda böyle bir beklenti içine girmek büyük hayalcilik olur. Umarım önümüzdeki seninin planı yapılmıştır. Konuyu çok saptırıyorum ama İvan ve takımdaki genç kardeşlerimiz haricinde takımı komple yenilemek lazım. Sadece kadroyu değil kafa yapısını ve idari yapıyı da değiştirmek lazım... Çok şey yapmak lazım çok....

Herkese saygılar sevgiler 

Cem AĞRAK 








Hiç yorum yok: