29 Ekim 2010 Cuma

Fenerbahçe'nin Manşet Sorunu ve Divis'i Aramak / Geriç Tercihi Doğru Mu ?


Fenerbahçe’nin transfer sezonunda ciddi yanlışlıklar yaptığını düşünüyorum. Doğru hamlelerde yapıldı ama yapılan yanlış tercihler doğru hamleleri anlamsız kıldı. Mesela 4 katlı bir bina yapılıyor. Fakat daha en başta bu binanın temeli sağlam kılınmıyor. İkinci , üçüncü ve dördüncü katlar ise en kaliteli malzemelerden kusursuzca yapılıyor özellikle binanın dış görünümü insanları büyülüyor. Fenerbahçe’nin durumuda bir bakıma böyle…

Voleybolda güçlü bir TAKIM kurmak istiyorsanız temeli sağlam atacaksınız. Yani iyi-istikrarlı manşetcilere sahip olacaksınız. Hem hücumu hem de manşeti olabilen , oyunun hem ofans hem de defans tarafını başarıyla yerine getirebilen oyuncuları takıma katacaksınız.

Geçen sezon takım ligi şampiyonlukla tamamladı. Bazı kesimler bu şampiyonluktaki temel noktayı göremediler ve bu durum transferdeki yanlış tercihleri beraberinde getirdi.

Lucas Divis …

Fenerbahçe’nin voleybola yatırım yaptığı son 6-7 yıldaki EN BÜYÜK hatası Divis’i göndermek oldu. Divis’in ayrılışı benim için büyük bir hayalkırıklığıydı ki kolay kolay hayalkırıklığı yaşamam. Divis’in voleybol sözlüğündeki karşılığı , komple smaçördür. Oyunun her iki yönünde de varolabilen iyi konsantre olduğunda ve sağlığı yerinde iken takıma manşette müthiş bir güç katabilen tam bir görev adamıdır. Ne bir Marshall ne de bir Miljkoviç gibi tek başına maç kazandıramaz , gösterişsiz bir stili vardır AMA adeta bir tutkal gibi takımı birbirine yapıştırıp kenetlendirir yanındaki oyuncuları kıymetlendirir ve ekibinin “takım olma olgusunu” sahaya yansıtmasına önayak olur. Friedschafen’e Champions League’de kim şans tanıyordu ? Kim şampiyon olacaklarına inanıyordu ? Ama bu Alman takımı herkesi yanılttı ve Avrupa nın bir numarası oldu. Bu takımın manşet yükünü çekenlerden biriside Lucas Divis’ti. Öyle ki o sezon en iyi manşet alan oyuncu seçiliyordu.

Divis , bir takıma temel olabilecek en ideal oyunculardan biridir ve bu tür oyuncular nadir bulunur. Kendi açımdan söylemeliyim ki böyle bir oyuncuyu kolayca kaybetmek gerçekten çok ama çok can sıkıcı… Nitekim Divis’i hemen kaptılar. Kendisini artık , CL de oynayacak Polonya temsilcisi Jatrzebski Wegiel formasıyla izleyeceğiz.

Aslında daha fazla yazmak istemiyorum zira ben Fenerbahçe’nin bu zihniyetle CL de F4 yapacağını düşünmüyorum.

Sadece şunları söylemek istiyorum ,

Ey FB teknik ekibi madem 4 yabancı bulunduracak bütçeye sahipsiniz de (Geriç,Miljkoviç,Coskoviç,Marshall) neden 4. yabancı hakkını Divis yerine Geriç’ten yana kullandınız ? Hakan Dinçay Filede Fenerde Divis bizde çok mutluydu , ayrılmak istemiyordu diyor da , peki neden bu oyuncu ayrıldı. Hadi biz hiçbir halttan anlamıyoruz onlar öğretsin bize … Hangi sağlıklı zihniyet CL de F4 hedeflerken Türkiye Ligi (FB) ve Champions League’de (Friedschafen) şampiyon olmuş bir takımın manşetcisini yollayıp 4. yabancı hakkını ahı gitmiş vahı kalmış Geriç’ten yana kullanır. Göya Cosko Türk oynayacaktı bütün yabancılarımız ilk 6 olacaktı. (belkide Divis’in gönderilme sebebi teknik ve idari heyetin tribünde oyuncu bekletmeyi lüks olarak görmesiydi) Allah’ın sopası yok işte. Cosko işi elde patladı. Geriç tribüne çıktı. (Coko’nun Türk statüsünde oynama işinde suçun kimde olduğu hiçte umurumda değil zira Geriç ilk 6 oynasa ne olur oynamasa ne olur)

Hayır kimse ciddi ciddi sormuyor , bu takımın manşeti yerlerde sürünürken (ya da sürüneceği belli iken) sen neyi düşünerek 4 numaranı gönderiyorsun. Önünde uzun bir maraton var bazı periyotlar Cosko’yu bazen Divisi bazen de Marshall’ı tribünde dinlendirirsin ki Marshall sakatlanma riski üst düzey olan bir oyuncu. Gördük işte sakatlandı , yerine oynayan oyuncu İsmail Cem. E alırsın artık kupayı İsmail Cem’le o zaman.

Ben Miljkoviç ile Marshall’ı aldım hedefim CL de F4 dersen daha işin başında alaşağı olursun. Aynı haltı Volley Roma yaptı. Ne umutlarla kurulan Miljkoviç’li Marshall’ı takım İtalya liginde play oflarda süpürülürek elendi. FB ve Roma arasındaki ortak nokta ne ? onlarında üst düzey istikrarlı bir manşete sahip smaçörü yoktu bizimde yok. Onlarda Savani bizde eşittir Coskoviç. Manşeti vasat hücumu iyi oyuncu tipi…
Coskoviç beğendiğim bir oyuncudur izlemesi zevk verir. Ama asla komple bir oyuncu değildir ve iyi servis atan takımlara karşı tam bir mağdendir. Dolayısıyla istersen voleybolun kralını al yada 3 farklı mevkide dünya yıldızı getir manşet alan smaçörün istikrarlı değilse CL ymiş F4 müş bunlar hikaye olur …

Tabi birde Geriç var. Hala anlamış değilim bu oyuncu neden alındı. Bu oyuncuyu İtalya’ya gidip SON HALİNİ izleyipte mi yoksa bilmem kaç yıl önceki seçme görüntülerinden oluşan youtube kliplerinden yola çıkarak mı aldılar ? Hayır başka bir mantıklı açıklaması yok Geriç transferinin. Adamın mevcut durumu umutsuz vaka. Türkiye Liginde küme düşmemeye oynayan bir takımda bile zor forma şansı bulur. Savigna döneminde yine bir orta getirmiştik. Kariyeri tpkı Geriç gibi çok gözalıcıydı. Kübalı İhosvany Hernandez. Adamı blok makinesı diye almıştık çamaşır makinesı çıkmıştı. Geriç olayıda aynı hesap.

Fazla uzatmak istemiyorum , başta dediğim gibi transferde doğruda yapıldı yanlışta. Ama öyle yanlışlar yapıldı ki doğrulardan fazla bir verim alacağımızı düşünmüyorum. Ha Türkiye Liginde şampiyon olamaz mıyız ? olabiiriz. Takım geçen sezonlar gibi , lig play off larında yine vites yükseltebilir ama Champions League için çok geç olur. (Marshall ve Miljkoviç alınmasaydı da takım ligde şampiyonluğa oynardı asıl hedefin CL olması ve bunun için benchinde güçlü olması gerekirdi) Tabi Cosko ve Marshall’dan biri (ki Allah korusun) olurda o dönemde sakatlanırsa koca sezona geçmiş olsun…

Sisley Volley TV

3 yorum:

Güray Gürsoy dedi ki...

Serkan'cım Bravo.
Tamamen katılıyorum yorumlarına.
Manşet kabusumuz olacak bu sezon ne yazık ki.
Yazmıştım Divis konusunu.
Aylin Hanım'ın günah keçisi Divis'i mumla arıyoruz.Marshall Marshall dedi durdu.Gördük Marshall'ı.Manşeti zayıf.
Aylin Hanım'ın dolmaları işte.
Harcadı Divis'i yöneticileri de etkiledi.
Geriç'in mazisine bakıp almışlar.
Zaten son oynadığı takım İtalya liginin çok vasat takımı sen daha iyi bilirsin tabii.
Umarım bir çare bulurlar yeni transfer falan.
Cosko olayında da şapa oturdular ne yazık ki kesin sonuç alınacağını bilmeden yola çıkarak.

filedefener dedi ki...

Bende katılıyorum. Aynen halimiz şu duruma benziyor kalite ve kumaş çok iyi ama ortada bir icraat yok. Senin benzetmen daha da güzel olmuş. Dış cephesi harika ama evin içini gel görün ki berbat halde, bir sürü rötuş yapılması gerekiyor. Marshall ve Ivana hücum olarak hiçbişey diyemeyiz. Bana kalırsa bu sene yaptıgımız en olumlu 2 transfer Ivan ve Ersin. Ersininde mevkiiden dolayı güme gidiyor. Ara sıra ortada denemekte fayda var Ersini.Leonel'in manşetinin kötü oldugunu defalarca söyledim. Burası eğitim kurumu değil hiç boşuna manşetini sezon içinde geliştirir veya düzeltir demeyelim. Dersek kendimizi kandırmış oluruz. Öyle veya bu takım gider Türkiye liginde ama Avrupada hedef belirleyip böyle bir sezon baslangıcı yapmak pek hoş olmadı ve acıkcası pekte umut vermedi. Transferdeki bir aksilikte kulübümüzün ve yönetimizin prodesürleri tam bilmemesi. Bu nedenle bu sene Coskovic'te Türk statüsünde oynatamayacagız. Daha bir sürü sorunumuz var ama bu kadarı şimdilik yeter. Kısacası yıldızları transfer eden bir Fenerbahçe ama takım olamamıs bir Fenerbahçe var sahada bilmem katılır mısınız..

Güray Gürsoy dedi ki...

Ben katılıyorum Burak'cım henüz takım olamadık.Zaman da lazım ama 17 Kasım'a kadar biraz bir şeyleri toparlamak lazım.
Manşeti belli oyuncuların manşetini daha ne kadar düzeltebiliriz 20 günde,1 Ay'da ve 2 Ay'da mesele O.
Bireysel form grafikleri elbette yükselecek oyuncuların dolayısıyla takım olma olgusu da yükselecek ama temel teknik davranışlar bu yaşta bu saatte ne kadar iyileşir soru işareti.